Skip to main content

Logga inDagsprogram

Under resans olika etapper kommer Lars Hallenberg att berätta om vinodling i Tyskland och vi kommer att förberedas med beskrivningar om de olika vingårdarna vi ska besöka. Lars kommer också att berätta om Tysklands historia, hur det tyska samhället fungerar och vad som präglar dagens tyska samhällsdebatt.

Dag 1, söndag 7 april
Södra Sverige - Neuenstein – Aua

05:10 Kristianstad Sommarlustparkeringen
05:30 Åhus, ST1 macken
Sätaröd, plocka upp Lars vinguide.
06:00 Hörby, Tanka macken
06:35 Lockarp Shell macken

Vi lämnar Sverige tidigt på morgonen med flera stopp för påstigande längs med vägen och beger oss med vår moderna turistbuss över Öresundsbron till Danmark. På vägen tar vi stopp för kaffe och frukostbullar och för att sträcka lite på benen. Vi tar oss sedan vidare mot Rödby. Här kör vi ombord på färjan som tar oss till tyska Puttgarden. 
Stannar längs vägen i Tyskland för kortare pauser och för senare lunch på eftermiddagen.
Framåt 18-19:00 tiden är vi framme vid vårt hotell, Landgasthof & Hotel Hess. Här ska vi bo 1 natt.
Gemensam middag på kvällen på hotellet. Klockan 19:30

Dag 2, måndag 8 april
Neuenstein - Aua - Pfalz
Efter frukost går resan vidare genom Hessen och vidare över Rhen till förbundslandet Rheinland-Pfalz. I den norra delen av vindistriktet Pfalz gör vi halt för vår första vinprovning

Vinbesök 1:
Weingut Knipser, Laumersheim
www.weingut-knipser.de
Drivs av två bröder som bidragit till att sätta Pfalz på vinkartan. Ett mycket välrenommerat vingods i Tyskland som bland annat levererar vin till stjärnkrogar. Knipsers rödvinscuvée, Cuvée X, är ett begrepp i vinvärlden
Kostnad: 25 euro Om man handlar för mer än 500 euro får man 3 % rabatt

Framåt seneftermiddagen checkar vi in på vårt hotell, Hotel Leinsweiler Hof. Här ska vi bo 3 nätter.
Gemensam middag på kvällen på hotellet. Klockan 19:00

Dag 3, tisdag 9 april
Två vinprovningar väntar er under dagen i Pfalz

Vinbesök 2:
Weingut Kranz, Ilbesheim
www.weingut-kranz.de
Det sägs om Kranz viner att de aldrig lider brist på vare sig smakrikedom, frukt eller charm. Boris Kranz har tillsammans med hustrun Kerstin etablerat sig som stjärnor i södra Pfalz vinvärld.
Kostnad 20 euro, vilket räknas av vid köp för mer än 150 euro

Vinbesök 3:
Weingut Münzberg, Godramstein
www.weingut-muenzberg.de
Anses vara ett stjärnskott av vinkännare. Ägorna vilar på kalkstensgrund, vilket inte är så vanligt i södra Pfalz. Sägs göra maffiga och muskulösa viner, bl annat på weissburgunder.
Kostnad 25 euro, vilket räknas av vid köp för mer än 100 euro

Gemensam middag på kvällen på hotellet. Klockan 19:00

Dag 4, onsdag 10 april

Denna dag kommer vi att ägna oss åt två vinprovningar i den södra delen av Pfalz, den del som kallas Südliche Weinstrasse.

Vinbesök 4:
Weingut Bernhart, Schweigen
www.weingut-bernhart.de
Sägs komma störtande från ingenstans och tog plats i Pfalz’ rödvinselit på 1990-talet. Anses vara ett stjärnskott. Har odlingar på båda sidor gränsen, dvs i Pfalz och Alsace.
Kostnad 20 euro, räknas av vid köp för mer än 100 euro

Vinbesök 5:
Weingut Siegrist
Weingut Siegrist skapades av Thomas Siegrist som var en pionjär i att skapa den nya torra tyska vinstilen. Här görs förträffliga röda och vita viner. På en blindprovning i Paris tog Siegrist hem första priset framför de etablerade vita vinerna från Bourgogne. Tyvärr gick Thomas Siegrist bort hösten 2023, men vi kommer att tas väl emot av dottern Kerstin och svärsonen Bruno Schimpf.
Kostnad 20 euro, vilket kommer att dras av vid vininköp
Vingodset ligger fem minuters gångväg från vårt hotell Leinsweiler Hof

Gemensam middag på kvällen på hotellet. Klockan 19:00

Dag 5, torsdag 11 april
Pfalz – Franken

Idag checkar vi ut från vårt hotell i Pfalz och reser genom vackra landskapsvyer  mot Franken området. På eftermiddagen kommer vi att ha vår första provning av frankenviner och därefter  incheckning på vårt hotell, Gasthof & Hotel Goldene Krone i Iphofen. Här ska vi bo 2 nätter.
Gemensam middag på kvällen på hotellet. Klockan 19:00

Vinbesök 6:
Weingut Popp, Iphofen
www.weingut-popp.de
Anrikt vingods med ett brett sortiment. Riktigt bra viner, dock inte superkända. Vi kommer att få ett mycket fint och vänligt mottagande.
Ingen kostnad preciserad än, antagligen 10-15 euro. Dras säkert av vid köp.

Dag 6, fredag 12 april
Fredagen kommer att inledas med en kort resa fram till floden Main. På förmiddagen besöker vi den vackra byn Escherndorf med berömda vinlägen och på eftermiddagen tar vi oss till den lilla staden Dettelbach, omgärdad av en medeltida ringmur.

Vinbesök 7:
Weingut Schäffer, Escherndorf
www.weingut-schaeffer.de
Har förnämliga viner från framför allt Escherndorfer Lump. Mycket småskalig.
Det sägs finnas torra viner, trocken. I Franken gör man extra torra viner, fränkisch trocken, och sedan finns Schäffers viner, Schäffer trocken. Vinerna är riktigt torra, men mycket extraktrika varför torrheten inte märks.
Schäffer har ingen lokal som rymmer oss utan föreslår att vi gör provningen uppe i vinberget.
Schäffer säger att han kommer att ta ut en låg kostnad som fastställs när vi kommit överens om urvalet. Kostnaden dras av vid inköp av vin.

Vinbesök 8:
Weingut Glaser Himmelstoss, Nordheim
www.weingut-glaser-himmelstoss.de
Förnämligt vingods med ett brett sortiment. Som efternamnet signalerar är vingodset ett resultat av ett äktenskap. Odlingar finns både i Nordheim och Dettelbach.
Provningen föreslås äga rum i Dettelbach där man även driver en restaurang. Kostnaden kommer att fastställas inklusive lunch.

Gemensam middag på kvällen på hotellet. Klockan 19:00

Dag 7, lördag 13 april
Franken-Lübeck
Idag checkar vi ut från vårt hotell i Franken.
Tanken är ni ska hinna med 1 vinprovning innan avfärden. Efter den åker vi mot vårt övernattningshotell i Lübeck, fina Radisson Senator hotelHär ska vi bo 1 natt.
Gemensam middag på kvällen på hotellet. 20:00 i restaurang Nautilo

Vinbesök 9:
DIVINO. Winzergenossenschaft Nordheim
www.divino-wein.de
Ett kooperativ med ett brett utbud av förstklassiga kvalitetsviner. Kooperativet har gått samman med kooperativet i Thüngersheim som har en helt annan jordmån, vilket ger det breda utbudet.
Kostnad: 25 euro per person om vi tillsammans handlar för mer än 2 500 euro. Skulle vi mot förmodan inte handla för mer än 1 500 euro tillsammans kommer provningen att kosta 35 euro per person.

Dag 8, söndag 14 april
Lübeck- Södra Sverige
Även här intar vi en god frukost på hotellet innan vi åter igen hoppar på bussen och fulla med fina minnen, nytagna bilder och kanske en och annan souvenir i bagaget så styr mot södra Sverige igen.
Ett stopp på vägen hem blir de för lite shopping och fylla upp det sista i bussen.
Tack för denna gången och välkommen åter önskar vi på Kagans Buss

Karta